Vrijwilligersdag 2019

Nu aan mij de vraag of ik een stukje wil schrijven over de vrijwilligersdag van afgelopen oktober. Normaliter is schrijven niet mijn hobby, maar wat Pieter en Annemarie doen vind ik wel heel bijzonder, en ik draag dat een warm hart toe.

Even voorstellen: ik ben Johannes Loonstra en ik ben ongeveer 3 jaar vrijwilliger bij Het Huisgezin. Ik kwam met Pieter en Annemarie in contact via mijn buurman Sander Nicolai. Hij vroeg mij of ik iets kon betekenen voor Het Huisgezin. Hij legde uit wat het inhield en wat de plannen waren. Het ging om bossen rooien met de graafmachine. Destijds was ik kraanmachinist en als ZZP’er werkzaam voor Renkema Grondwerken te Harkstede, onderdeel van Brouwer&Brouwer te Oostermeer. En sinds die tijd levert Brouwer&Brouwer de graafmachine en ben ik betrokken bij de klussen die met de graafmachine moeten gebeuren. Zoals ook tijdens de laatste vrijwilligersdag op 5 oktober 2019, het was de bedoeling dat we een terras gingen aanleggen voor de tienermoeders.

’s Morgens om 8 uur was ik al aanwezig, aangezien er nogal wat op de planning stond. Ik was niet de enige, Rienk de tuinman was ook al aanwezig. Hij was ook degene die de regie in handen had wat betreft de klussen die moesten gebeuren. Voordat de vrijwilligersdag begon hadden wij alles al overlegd: het terras uitgraven, zand erin en weer wat sleuven graven voor de laurierstruiken die gepland moesten worden. Dit alles voor de privacy van de tienermoeders. Zoals gewoonlijk werden we blij onthaald en zelfs om 8 uur ’s morgens stond de koffie al klaar. Na het eerste bakje ben ik begonnen met het uitgraven van het terras dat Rienk had uitgezet. De grond die uit het terras kwam kon weer worden verdeeld rondom het terras, zodat het wat hoger kwam te liggen dan het veld. Zo langzamerhand kwamen steeds meer vrijwilligers binnen druppelen. Rond 9.30 uur riep Annemarie ons binnen voor de gezamenlijke start en ook dit keer was er weer grote groep vrijwilligers aanwezig, geweldig was dat!

In de woonkamer stond een groot krijtbord waarop stond wat er allemaal gedaan kon worden. Pieter heette iedereen welkom en begon met gebed, Annemarie gaf toelichting wat het belangrijkste was wat er moest gebeuren. Iedereen ging aan de slag, wij gingen weer verder met het terras. Rond 11 uur was er koffie met gebak. Na die tijd heb ik nog wat sleuven gegraven voor de laurierstruiken en om 12.30 uur was er een lunch, die ook weer geweldig geregeld was. ’s Middags ben ik verder gegaan met allemaal bijkomstige werkzaamheden tot ongeveer 15.30. Helaas heb ik de afsluiting gemist, maar er komt vast nog een volgende keer!

Het is geweldig om mee te maken dat er zo’n samenhorigheid en plezier is, dat iedereen met elkaar bezig is, klasse!
Johannes Loonstra