Pieter en Annemarie

Hoe het begon

Annemarie en Pieter hebben elkaar leren kennen in Rijnsburg (ZH), waar ze allebei vandaan komen. Ze trouwden in 1993 en waren samen actief in het jeugdwerk van hun kerk. Nadat hun twee kinderen Bram en Rosanne waren geboren ontstond in hun hart een door God gegeven sterk verlangen om andere kinderen op te vangen. De eerste ingeving was adoptie, maar tijdens de adoptieprocedure kwam pleegzorg in beeld omdat er vaak een jongetje over de vloer kwam die het thuis moeilijk had. Tot die tijd hadden ze nooit over pleegzorg nagedacht. Dit was een begin om van hun gezin een veilig thuis te maken voor kinderen voor wie veiligheid niet vanzelfsprekend is.

person wearing black, brown, and green dress shirt

Van 1 naar 5

Na eerst een speciale cursus te hebben gevolgd, kregen Pieter en Annemarie in 2000 hun eerste pleegkind, een meisje van anderhalf jaar. Omdat het huis in Dronrijp te klein werd om meer kinderen op te kunnen vangen, verhuisde het gezin naar Opeinde. De grotere woning had vier extra slaapkamers waar in totaal vijf kinderen opgevangen werden. In de jaren dat het gezin in Opeinde woonde zijn er meer dan twintig kinderen opgevangen. Soms voor enkele weken, maar meestal langer. Sommigen zullen altijd bij het gezin blijven totdat ze als volwassene uitvliegen.

Van 5 naar meer

Het verlangen was inmiddels gegroeid om meerdere kinderen een veilig thuis te bieden. Ook ontstond het verlangen om jonge moeders op te vangen. Het huis in Opeinde was daar niet geschikt voor en in 2016 viel het oog op een boerderij met grote loodsen in De Tike. Deze locatie was precies goed. Niet te klein maar ook niet te groot zodat het gezinssysteem in stand kon blijven. Voor de aankoop was wel een wonder nodig, en dat wonder kwam er door donaties van particulieren, bedrijven en kerken.

person wearing black, brown, and green dress shirt
person wearing black, brown, and green dress shirt

Fulltime ouders

Inmiddels hebben de kinderen Bram en Rosanne de volwassen leeftijd bereikt en zijn Pieter en Annemarie fulltime de trotse vader en moeder van veel kinderen, ze hebben alle taken goed met elkaar afgestemd. Naast zijn kerntaak van vader pakt Pieter de administratieve en financiële kant van de stichting op. Annemarie is naast de kerntaak van moeder de duizendpoot die als spil in het gezin ervoor zorgt dat alle dingen die dwars door elkaar heen lopen, soepel worden geregeld. Ze is als Jeugdprofessional SKJ geregistreerd en heeft samen met Pieter veel contact met alle zorginstanties.

Familie XL

Ondanks alle dynamiek ziet het gezin Smaling er precies hetzelfde uit als een gewoon gezin, maar dan een maatje meer. Met elkaar vormen ze een plek waar iedereen die er woont of langskomt, zich thuis mag voelen. Je mag zijn wie je bent. Een thuis waar je mag leren en waar je voor elkaar klaarstaat en alles met elkaar deelt. Een veilige omgeving zonder vooroordeel of afkeuring. En ook al hebben de kinderen verschillende ouders en andere achtergronden, ze zijn één gezin. Het geheim is het zoeken naar verbinding met elkaar.

person wearing black, brown, and green dress shirt
person wearing black, brown, and green dress shirt

Hulp

Je kunt je wel voorstellen dat er veel werk aan de winkel is en dat je als vader en moeder zoveel mogelijk tijd wilt besteden aan persoonlijke aandacht voor het kind. Gelukkig hoeven Annemarie en Pieter het niet alleen te doen, er is een grote groep trouwe vrijwilligers en medewerkers met wie ze het samenwerken. Vrienden die de handen uit de mouwen steken om te helpen met allerlei werkzaamheden. Of het nu gaat om tuinieren, poetsen, klussen of om pedagogische ondersteuning, er kan altijd een beroep op hen gedaan worden. ‘Dit mooie werk wordt echt met elkaar gedaan. Niemand staat op een voetstuk, daar houden we niet van, iedereen is gelijk, wat je hier ook doet.’ Wil je ook graag als vrijwilliger je talenten inzetten om te steunen in de opvang van kinderen? Wij zijn op zoek naar vrienden!